Életmód magazin

2021. március 09. 08:41 - A Szép Életre Fel! Életmód magazin

Csokoládék sorrendje az egészség szerint

Avagy legyünk mértékletesen csokoládé élvezők!

chocolate-183543_1920.jpg

Csokoládék sorrendje – az egészség szerint

Avagy legyünk mértékletesen csokoládé élvezők!

A csokoládé szó hallatán egyből asszociálunk a kedvenc édességünkre, amit nagyon szeretünk és ezáltal élvezettel fogyasztunk. Legtöbbször ,,vidító csodaszerként” gondolunk a csokira és ezért rengeteg tévhit kering arról, hogy fogyasztása milyen káros hatásokkal jár, holott ez nem feltétlenül állja meg a helyét a különböző minőségű, összetételű és fajtájú csokik esetén.

Az édességipar egyik legjelentősebb termékcsoportja világszerte a csokoládé gyártásával foglalkozik. Egy nagy múltú édességről van szó, amit az emberek már az európai térhódítást megelőzően ismertek, már az aztékok is fogyasztották italként. Az édességfogyasztás mennyisége alapján húzható egy határvonal a mediterrán területek és az északi régiók közé. A napjaink statisztikái azt mutatják, hogy a német ajkú területek lakói (például Ausztria, Svájc, Németország) járnak a csokoládé fogyasztás listájának élén míg a lista végén a mediterrán terültek vannak (például Portugália, Spanyolország). Az édesszájú németekhez képest a magyarok negyed annyi csokoládét fogyasztanak. Egy 2019-es felmérést alapján egy átlag magyar évente 2,9 kilogramm csokoládét fogyaszt. Lényegében, ha meg akarnánk közelíteni az élmezőnyt, akkor három naponta meg kellene enni egy tábla csokoládét.

A csoki több száz élettanilag fontos anyagot tartalmaz például flavonoidokat, koffeint, teobromint, hisztamint, triptofánt és szerotonint. Emellett még bizonyos mennyiségekben megtalálhatóak benne ásványi anyagok foszfor, vas, réz, magnézium, kálium, nátrium és cink is. Éppen ezért a táplálkozásban betöltött kvalitatív és kvantitatív szerepe jelentős.

A Magyar Élelmiszerkönyv 2009-es 19. mellékletében meghatározta, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas csokoládétermékeknek a kötelező, illetve szabadon választható összetételét. Miért is fontos számunkra a csokoládé összetétele? Azért fontos, mert ettől függ, hogy egészséges-e vagy hogy méltó-e a csokoládé névre az adott termék.


(...) a teljes cikk elolvasható magazinunk honlapján: https://aszepeletrefelmagazin.hu oldalon

Téma szakértő és a cikket írta

Orbán Nikolett

 

Képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszepeletrefelmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8916455008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Életmód magazin
süti beállítások módosítása